Joomla TemplatesBest Web HostingBest Joomla Hosting

Dviejų šalių draugystė tęsiasi

Kelmės rajono Tytuvėnų gimnazijos ir Miastko (Lenkijos Respublika) mokyklų draugystė tęsiasi jau aštuonis metus. Per tą laikotarpį tytuvėniškiai kaimyninėje šalyje lankėsi tris kartus, tiek kartų kiek ir lenkų mokiniai Tytuvėnuose. Nors miestelius skiria 700 kilometrų, abiejų šalių jaunimas, mokytojai ir vietinės valdžios atstovai noriai bendrauja ir bendradarbiauja.

Pastarasis susitikimas įvyko paskutinėmis pavasario dienomis. Tytuvėnų gimnazijoje lankėsi 14 mokinių ir 2 mokytojų grupė iš Miastko Jono Pauliaus II-ojo gimnazijos. Keturias dienas lenkų mokiniai ir mokytojai gyveno tytuvėniškių šeimose, dalyvavo bendrose veiklose.

Ketvirtadienio vakarą savo draugus pasitiko mūsų gimnazijos mokiniai, mokytojai, administracija. Šypsenos ir švytinčios akys vaikų veiduose išdavė, kad jie iš tiesų labai pasiilgę savo bendraamžių iš Lenkijos. Po trimis kalbomis (lietuvių, lenkų, anglų) atliktos dainos „Jei esi draugų būrely, tu suplok...“, mokiniai neskubėjo skirstytis, nors namuose jų laukė šeimos nariai.

Penktadienio rytą Tytuvėnų gimnazijos aktų salėje svečius pasveikino gimnazijos direktorė Irma Stankuvienė. Meno skyriaus ir Tytuvėnų kultūros centro auklėtiniai surengė puikų koncertą. Atsidėkodami, lenkų mokiniai atliko keletą dainų savo kalba. Svečiams buvo suteikta galimybė ne tik apžiūrėti gimnaziją, bet ir dalyvauti pamokose. Ekskursiją po Tytuvėnų vienuolyną ir bažnyčią pravedė Tytuvėnų gimnazijos mokiniai, o pietūs vienuolyno rūsyje paliko gilų įspūdį ir svečiams, ir mūsiškiams. Kadangi tą dieną vyko Sutvirtinimo Sakramento šventė Tytuvėnų bažnyčioje, tai visi dalyvavome iškilmingose mišiose. Po jos buvome pakviesti į gegužinę prie Giliaus ežero, o vėliau - dar ir į diskoteką Tytuvėnų gimnazijoje. Nors šiuolaikinė muzika jaunimui labai patinka, bet vėliau visi gailėjosi per anksti palikę šokių aikštelę prie ežero, kur buvo mokoma lietuvių liaudies šokių.

Šeštadienio dieną praleidome Kelmės Meno šventėje. Lenkų mokiniai buvo paruošę specialią programą šiai šventei. Beje, šioje šventėje dalyvavo svečiai net iš aštuonių užsienio šalių. Taigi, galėjome susipažinti su įvairių šalių kultūra, tradicijomis. Šventės metu vykusioje mugėje, lenkų mokiniai ir mokytojai įsigijo suvenyrų ir rankdarbių.

Sekmadienio ryte aplankėme Kryžių kalną, įžymias Šiaulių vietas. Po pietų laukė didelis išbandymas – plaukimas baidarėmis Dubysos upe. Daugeliui svečių tai buvo pirmas kartas. Neveltui, apibendrinant susitikimo veiklas, dauguma mokinių plaukimą baidarėmis įvardijo kaip įdomiausią užsiėmimą. Vakarą praleidome prie laužo dainuodami, žaisdami įvairius žaidimus, kalbėdami apie gyvenimą ir planuodami naujus susitikimus.

Pirmadienio ryte nenoromis į autobusą lipo lenkų mokiniai, ne vienas braukė ašarą, nebe taip linksmai skambėjo daina „Jei esi draugų būrely,...“, nes keturios dienos, kurias praleidome kartu, dar labiau sutvirtino mūsų draugystę, o tuo pačiu – ir kaimyninių tautų ryšius.

Mokinių mintys tai tik patvirtina:

„Jie visi labai draugiški ir malonūs žmogučiai....“ (Benita)

„Man patiko buvimas kartu... Tikiuosi, kada nors vėl susitiksime, nes jau spėjau jų pasiilgti“ (Ema)

„Džiaugiuosi, kad visi buvo draugiški...“ (Silvija)

„Patyriau daug nuotykių, patobulinau anglų kalbos žinias ir sutvirtinau draugystę su lenkais“ (Eva)

„Jie labai draugiški ir aš jau laukiu naujų susitikimų...“ (Kreta)

„Labai smagiai praleidau laiką. Tikiuosi, kad ir toliau bendrausim...“ (Iveta)

„Man patiko plaukimas baidarėmis, vakarienė prie laužo ir žaidimai...“ (Rokas)

„Puikiai praleidome laiką, labiau suartėjome. Veiklos buvo labai daug ir labai įdomios. Pati pamačiau ir nuveikiau tai, ko nebuvau mačiusi ar dariusi...“ (Evelina)

„Man labai patiko šis susitikimas – patobulinau anglų kalbos žinias ir smagiai praleidau laiką...“ (Gustė)

 
Dabar lankosi
Mes turime 3 svečius online