Joomla TemplatesBest Web HostingBest Joomla Hosting

Susitikimas

Mūsų gimnazijoje lankėsi Labdaros ir paramos fondo „Jauniems“ nuo 2006 metų įgyvendinamo projekto „Misija Sibiras“ dalyvis, buvęs Tytuvėnų gimnazijos mokinys Lukas Jankūnas. Šių metų vasarą jis jaunimo misiją susitikti su Sibire gyvenančiais lietuvių tremtiniais ir sutvarkyti apleistas kapavietes vykdė Igarkoje. Krasnojarsko srities šiaurėje esanti Igarka – viena tolimiausių ir viena svarbiausių lietuvių tremties vietų.

Lukas pristatė projektą, papasakojo, kiek pretendentų būna į šią sunkią išvyką, kaip iš kelių šimtų atrenkami keliolika žmonių, kaip vyksta pasirengimas ir ko reikia šioje išbandymų kupinoje misijoje. Pagrindinis darbas – sunkiai prieinamose vietose surasti lietuvių kapines ir jas kaip galima labiau sutvarkyti, nepažeidžiant tų vietų, kurios neprieinamos arba jau net nebeįmanoma jų pakeisti. Pasak Luko, kapinių tvarkymo darbus iššūkiu pavertė klimato kaita. Penktame-šeštame XX amžiaus dešimtmetyje Igarkos žemės buvo sukaustytos amžinojo įšalo, o dabar įšalas traukiasi, tad vietovė kartu su kapinėmis pelkėja. Todėl dalyviams daug laiko teko darbuotis drėgnose, apžėlusiose krūmynais vietose.

Projekto dalyvių svarbus darbas laukia ir grįžus į Lietuvą. Jaunuoliai lankosi švietimo ir kultūros įstaigose ir rengia čia pilietiškumo bei istorijos pamokas: pasakoja, ką matė, patyrė, demonstruoja fotografijas ir pristato video medžiagą. Lukas savo buvusios gimnazijos mokiniams nuoširdžiai papasakojo apie visos grupės ir savo veiklą bei išgyvenimus, priminė, kad gyvenime prisireikia ir tų dalykų, kurių nelabai noriai mokaisi mokykloje.

Laikas prabėgo greitai, pilna salė klausėsi atidžiai ir apie istorines šalies žmonių patirtis, ir apie šių dienų jaunimo pilietiškumą ir norą prasmingai veikti.

 
Dabar lankosi
Mes turime 7 svečius online